Shampoo tegen schimmelinfecties bij paarden

Shampoo tegen schimmelinfecties bij paarden - PIPPA Equestrian Soap

Schimmelinfectie: een echt drama voor elke paardenliefhebber! Schimmelinfectie voorkomen is een hele klus, een beetje zoals luizen bestrijden. Herinner je je nog die jeukende luizenshampoo van vroeger? En hoe je alles in zakken stopte om verdere besmetting te vermijden? Hetzelfde geldt voor je paard: dekjes, dekens en paardentuig moeten allemaal goed gewassen en extra schoon gemaakt worden. In ons artikel vind je handige tips om met die vervelende schimmelinfecties om te gaan en hoe je ze kunt aanpakken met onze producten. We maken het je een stukje makkelijker!

Hoe herken ik een schimmelinfectie bij mijn paard?

Het lastigste aan schimmel is de incubatietijd, die tussen één en vijf weken kan liggen. Schimmel laat zich dus niet meteen zien na besmetting. Let op de symptomen: kleine, schilferige, ronde bultjes op de huid, openstaande haren en korstjes. Je merkt waarschijnlijk ook dat je paard veel meer krabt dan normaal, wat zorgt voor ongemak en irritatie door de hardnekkige jeuk. Andere tekenen zijn haaruitval en verdikking van de huid op de plekken waar de haren uitvallen.

Als je deze symptomen herkent of twijfelt, neem dan contact op met een dierenarts. Zij nemen een monster van de haren en huid korsten en onderzoeken dit in het laboratorium. Op basis van de resultaten krijg je duidelijkheid over of je paard inderdaad een schimmelinfectie heeft.

Voorkomen is beter dan genezen

Als je ontdekt dat jouw paard een schimmelinfectie heeft, voorkom je met een paar simpele stappen om verdere verspreiding en je maatje snel weer op de been te krijgen:

  • Beperk de sociale contacten: natuurlijk wil je dat je paard gezellig in de buurt van andere paarden is, maar bij een schimmelinfectie is het slim om tijdelijk even afstand te houden. Zo voorkom je dat de schimmel zich verspreidt naar zijn vrienden.
  • Verminder aanrakingen: het is fijn om vrienden en familie langs te laten komen, maar let op! Als ze jouw paard aaien en daarna andere paarden aanraken, kan de schimmel een nieuwe ronde beginnen. Probeer dus de aanrakingen even te beperken.
  • Alles in de was: alles wat je paard gebruikt, zoals dekjes en dekens, moet je goed wassen. Vergeet ook je rijkleding en de stal niet! Een goede schoonmaakbeurt houdt de schimmelsporen in toom.
  • Houd alles lekker droog: schimmels houden van vochtige plekken, dus houd de stal en zadelkamer droog. Dit helpt niet alleen om de schimmel geen kans te geven, maar zorgt er ook voor dat je paard een frisse en schone omgeving heeft.

Welke shampoo is geschikt tegen schimmelinfectie

Elke aandoening is een nachtmerrie voor elke paardenliefhebber, dus we willen allemaal voorkomen dat onze viervoeters er last van krijgen. Het versterken van de weerstand bij je paard is superbelangrijk. Dat begint al door geen shampoos of sprays met veel geur- en kleurstoffen te gebruiken. Die rommel kan de natuurlijke olielaag van de huid van je paard weghalen en de weerstand verlagen.

Onze shampoos bevatten natuurlijke ingrediënten en zijn geschikt voor elk paard, ook paarden met een gevoelige huid. We gebruiken natuurlijke ingrediënten, zoals honing, tijmolie en tea tree. Zo heeft honing een helende werking en antibacteriële eigenschappen. Terwijl tijmolie antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen heeft, wat goed helpt bij een schimmelinfectie. Elk van onze shampoos heeft unieke voordelen. Daarom hebben we niet één specifieke shampoobar tegen schimmelinfecties, maar juist meerdere opties. Onze milde shampoobars met antibacteriële en kalmerende eigenschappen bieden veel keus voor jouw paard.

Advies nodig?

Bij PIPPA Equestrian Soap willen we het beste voor je dier. Daarom worden alle producten samengesteld met veel zorg. Mocht je vragen hebben over de producten of wil je juist advies krijgen? Neem dan contact met ons op.  We beantwoorden jullie vragen graag en nemen graag mogelijke twijfels weg. We zijn bereikbaar via Facebook en Instagram, maar ook via de website.